Het echte gevaar heet Matteo Salvini

Het wordt tijd dat we het weer eens gaan hebben over Matteo Salvini. Wie van enige afstand naar de Italiaanse politiek kijkt, heeft meestal vooral oog voor premier Giorgia Meloni. Haar politieke stamboom, met neofascistische voorvaderen, roept nu eenmaal veel vragen op. Maar wat vicepremier Salvini allemaal roept en zegt, is veel zorgwekkender. [Update: en na de ‘verkiezingen’ in Rusland werd dat eens te meer duidelijk.]

Salvini (de afbeelding hierboven komt van zijn Facebookpagina) is niet alleen de grootste haatzaaier in Italië tegenover migranten zonder papieren. Hij is ook zeer vocaal pro-Trump en anti-Europa en, wat stiller de afgelopen maanden, een sympathisant van Poetin.

Neem zijn reactie na Super Tuesday. Salvini maakt zich geen grote zorgen, hij is blij. Salvini twitterde:

Vooruit Republikeinen, vooruit Donald Trump, vooruit met de verandering. In 2024 komt de ommekeer, in de VS en in Europa.

Neem zijn laffe reactie na de moord op Navalny. Salvini reageerde dat hij het al moeilijk genoeg vindt om te begrijpen wat er in Italië gebeurt, hoe kan hij dan iets zeggen over wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt. ,,De artsen en rechters moeten het maar zeggen.’’ Het is nog maar een paar jaar geleden dat de Lega onder zijn regie vriendschapsbanden aanknoopte met de partij van Poetin.

Aanvulling na verkiezingen Rusland:

Een update op 18 maart: na de schijnverkiezingen in Rusland beleed Salvini opnieuw zijn steun voor Poetin:

Ze hebben gestemd en daar nemen we nota van. Wanneer een volk stemt, heeft het altijd gelijk, waar dan ook.

Minister van Buitenlandse Zaken Tajani heeft meteen in niet mis te verstane bewoordingen afstand genomen van de vicepremier:

De verkiezingen werden gekenmerkt door sterke en gewelddadige druk, Navalny is feitelijk uitgesloten van de verkiezingen met een moord en er waren geen kandidaten en tegenstanders van Poetin. We hebben de beelden gezien van Russische soldaten die de stembureaus in kwamen om te zien hoe mensen stemden. Dat lijken me geen verkiezingen die de criteria respecteren die wij respecteren.

Tot zover deze aanvulling

‘Dwaas beleid’

Neem ook de reactie van europarlementariërs van zijn  partij, gisteren, op het besluit van de Europese Volkspartij om Ursula von der Leyen opnieuw haar’ Spitzenkandidat’ te laten zijn bij de Europese verkiezingen in juni. Lees even mee:

dwaas beleid van deze ellendige en linkse commissie, die niets heeft gedaan tegen clandestiene immigratie en moslimextremisme, die eraan heeft gewerkt om de Italiaanse en Europese boeren ten gronde te richten middels belastingen, idiote regels, meel van insecten en synthetisch voedsel, om duizenden werknemers in de autosector te ontslaan om China een plezier te doen en ons te overspoelen met elektrische auto’s, om alle huiseigenaren in de problemen te brengen met nieuwe verplichtingen en belastingen.

En zeg niet dat dit niets met Salvini te maken heeft. Hij heeft de naam veranderd van ‘Lega’ naar ‘Lega-Salvini premier’. Het is absoluut geen eenmanspartij zoals de PVV van Geert Wilders, maar Matteo Salvini is nog altijd de baas – al heeft hij wel een voor deze maand gepland partijcongres uitgesteld uit angst voor kritiek op de rabiate koers die hij voert.

De Europese verkiezingen komen eraan en Salvini vecht om te overleven. Hij  heeft er enorm moeite mee tweede viool te moeten spelen onder Meloni – wier partij ruim twee keer zo veel Kamerzetels heeft als Salvini. Zijn partij staat op verlies in de peilingen, en Salvini probeert het tij te keren met verdere radicalisering.

Meloni is veel gematigder

Je ziet dat ook aan zijn Europese vrienden: Marine Le Pen, Geert Wilders, Alternative für Deutschland. In december probeerde hij ze bij elkaar te krijgen in Florence. Dat lukte maar half, en sommige politieke commentaren in Italië vragen zich af of Salvini niet zijn eigen graf aan het graven is.

Hij zaagt ook voortdurend aan de poten van Meloni. Een voorbeeld daarvan is zijn tweet eind vorige week. Meloni was op bezoek in het Witte Huis bij Joe Biden die haar – ,,we zijn goede vrienden” – begroette met Georgia van Ray Charles. Juist op de moment feliciteerde Salvini Trump op X met een eerdere overwinning in de primaries.

Je zou bijna denken, als je Salvini zo te keer hoort gaan: Gelukkig hebben we Meloni nog. Als premier voert ze in een aantal opzichten een gematigde koers. In tegenstelling tot Salvini heeft regeringsmacht er bij haar toe geleid dat de schrille retoriek van de verkiezingscampagne verleden tijd is. Je kunt veel kanttekeningen zetten bij het conservatieve beleid van Meloni (denk alleen al op het gebied van identiteit en gender). Maar een radicaal-rechts beleid voert ze zeker niet.

Von der Leyen waarschuwde gisteren wat er op het spel staat bij de komende Europese verkiezingen.

Our peaceful and united Europe is being challenged like never before by populists, nationalists, and demagogues. Whether it is the far right or the far left. Whether it is the AfD, the Rassemblement National, the confederatia or Wasraschdene. The names may be different, but the goal is the same: They want to trample on our values, and they want to destroy our Europe.

Daarbij dacht ze niet aan Meloni – er zijn voorzichtige contacten of er niet een vorm van samenwerking denkbaar is tussen Meloni en de Europese Volkspartij. Daarbij dacht ze, overigens zonder hem te noemen, aan Matteo Salvini.

1 gedachte over “Het echte gevaar heet Matteo Salvini”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *