Een uiterst rechts feestje van Salvini – waar Wilders voor bedankte

Matteo Salvini en Geert Wilders, foto in een tweet van Salvini

De Europese top van uiterst rechtse partijen, komende zondag in Florence, laat bij voorbaat al twee dingen zien. Ten eerste: veel meer dan premier Giorgia Meloni is de organisator van die top, Lega-leider en vicepremier Matteo Salvini, een populistische stoorzender in Europa. En ten tweede: Geert Wilders had de eregast moeten zijn, maar een groepsfoto met leiders van Alternative für Deutschland en Marine Le Pens Rassemblement national komt hem nu duidelijk niet goed uit.

Ongewenste foto’s

Om met het laatste te beginnen. Nog geen twee uur nadat exit-polls de enorme verkiezingsoverwinning van Wilders hadden aangekondigd, twitterde Salvini zijn gelukwensen aan zijn ,,vriend’’ en ,,historische bondgenoot’’ Wilders. De zege van Wilders liet zien, volgens Salvini, dat ,,een nieuw Europa mogelijk is’’.

De PVV heeft op dit moment geen zetel in het Europees Parlement, maar maakte deel uit van de fractie Identiteit en Democratie (ID). Ook de Lega zit daarin. Andere politieke partners in die fractie zijn uiterst rechtse partijen van verschillende en/of signatuur: xenofoob, filo-Russisch, populistisch, anti-ecologisch, eurosceptisch. Salvini, die vol inzet op verzet tegen immigratie, heeft ze voor zondag uitgenodigd in Florence. Het moet een onofficieel startschot worden voor de campagne van de Europese verkiezingen volgend jaar juni.

Marine Le Pen, wier Rassemblement National ook in de ID-fractie zit, zal er niet zelf bij zijn, maar contact maken via een videoverbinding. Ook Alternative für Deutschland stuurt zijn tweede garnituur. Toch had dit voor Wilders-Milders ongewenste foto’s kunnen opleveren. Samen met Kostadin Kostadinov, de Bulgaar die vindt dat de EU ,,een politiek gevaar voor de Europese beschaving’’ oplevert? Of met op de achtergrond een videoverbinding met de Portugees Andrè Ventura, die onlangs riep dat bij vrouwen die een abortus ondergaan, de eierstokken moeten worden verwijderd? Liever even geen aandacht voor deze politieke vriendschappen, moet Wilders hebben gedacht.

Salvini tegen zijn bondgenoot Meloni

En dan: de verhouding met Meloni. Officieel zijn ze bondgenoten, partners in een rechts-nationalistische coalitie. Maar Salvini kan het maar moeilijk verkroppen dat hij tweede viool moet spelen: Meloni’s partij Fratelli d’Italia kreeg bij de verkiezingen in september 2022 bijna twee keer zoveel Kamerzetels als Salvini’s Lega. Het verschil is beperkt door de eigenaardigheden van het Italiaans kiesstelsel. Als je preciezer naar de uitslag kijkt, bijvoorbeeld naar de proportioneel verdeelde zetels, is Meloni drie keer zo sterk. Salvini neemt dan ook iedere gelegenheid te baat om aan de poten van Meloni’s premierszetel te zagen.

Meloni, die nu in Dubai is voor de klimaattop (vierde van rechts vooraan op de foto), vaart een pragmatische koers in Europese zaken. Ze luistert naar oproepen uit Brussel om het begrotingstekort niet verder te laten stijgen. Ze staat op het punt, volgens Italiaanse media, om eindelijk het verzet tegen het Europees Stabiliteitsmechanisme op te geven. De Hongaarse leider Orbán is een politieke vriend, maar met diens Europese sabotagetactieken heeft ze weinig voeling. Oekraïne? Meloni volgt de officiële NAVO-lijn.

Tandenknarsend moet Salvini hebben gelezen dat Politico de ,,politieke kameleon” Meloni op een lijstje van de 28 invloedrijkste politici heeft gezet, verdeeld in drie groepen: Meloni staat daarbij nummer één op de lijst van mensen met regeringsmacht. Hij ziet met lede ogen aan hoe Meloni in het Europees Parlement haar vrienden niet zoekt verder op rechts, maar openingen maakt naar de Europese Volkspartij.

Salvini wil ook met uiterst rechts samenwerken

Salvini, een veel grotere populist en opportunist dan de cultureel conservatieve rechts-nationalist Meloni, wil meer. Hij hoopt dat na de Europese verkiezingen van volgend jaar zijn Europese fractie, die van Identiteit en Democratie, groter is dan die waarin Meloni zit, de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers. Hij kiest voor de uiterst-rechtse, eurosceptische partijen. Daarmee wil hij het idee van ,,een ander Europa, gevestigd op vrijheid’’ uitdragen, om te beginnen zondagmorgen in Florence. Salvini vindt dat rechts van welke signatuur dan ook moet samenwerken, om een dam op te werpen tegen het volgens hem door socialisten gedomineerde Europa. De bijeenkomst in Florence was bedacht om Salvini’s voortrekkersrol daarbij te onderstrepen.

De uitgestoken hand naar uiterst rechts is een keuze waar ook Meloni’s andere bondgenoot, Antonio Tajani van Forza Italia, zich van distantieert. De Lega is voor ons geen probleem, zei hij in Italiaanse media. ,,Het probleem is de AfD en Rassemblement National: daar hebben wij niets mee te maken en het is ondenkbaar voor ons om er op communautair niveau wat voor akkoord dan ook mee te sluiten.”

Wordt het een rechts feestje, zondag in Florence? Er zijn zeker drie tegendemonstraties gepland. De burgemeester van de stad, Dario Nardella van de oppositionele Democratische Partij, heeft opgeroepen tot ,,een mooi initiatief voor Europa, vrede en democratie’’. Wie niet de straat op wil tegen Salvini, wordt gevraagd in ieder geval een Europese vlag uit te hangen.

1 gedachte over “Een uiterst rechts feestje van Salvini – waar Wilders voor bedankte”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *