Milaan een van vervuildste steden ter wereld

Als het om ernstige luchtvervuiling gaat, denk je al snel aan Bangalore, of New Delhi, of Mexico-stad. En niet zo snel aan het noorden van Italië. Maar volgens het Zwitserse bedrijf IQAir is Milaan de op twee na vervuildste stad ter wereld. Ter wereld! De website van het bedrijf, dat in particuliere handen is, gaf vanmorgen rond half negen bovenstaand actuele beeld. Vooral de hoeveelheden stikstof, zwavel en ozon in de lucht zijn ver boven de maxima die de Wereldgezondheidsorganisatie aanvaardbaar acht.

Burgemeester Sala van Milaan vindt alle ophef hierover overdreven. Die gegevens komen van een particulier bedrijf, het is geen overheidsinstantie, bezwoer hij. En hij zei ook: het gaat al weer ietsje beter, dus waar zeuren ze over. Maar ook officiële regionale meetstations in Lombardije staan op rood. Mijn eigen weer-app liet vanmorgen dit beeld zien.

En het Europese Ruimtebureau ESA heeft op zijn website een aparte pagina over de luchtvervuiling in de Povlakte. Daarbij staat onderstaande animatie. Het is de vervuiling per dag vanaf 1 januari.

Daarom zijn vanaf vandaag in bijna heel de regio Lombardije beperkende maatregelen van kracht. Voor het autoverkeer gelden beperkingen. Bejaarden en kinderen wordt aangeraden niet de straat op te gaan zonder mondmasker – liefst de Ffp2, dat we nog kennen uit de tijd van de corona-pandemie.

Landbouw, verkeer, verwarming – en het weer

Luchtvervuiling is al veel langer een probleem in Milaan en in heel Lombardije. De Povlakte is een gebied met intensieve landbouw – een stikstofdiscussie zoals in de Nederlandse landbouw is in Italië nog nauwelijks begonnen. Verwarming is in de winter een belangrijke bijkomende oorzaak van luchtverontreiniging. Net als het autoverkeer – op het gebied van elektrisch rijden en auto’s met schonere verbrandingsmotoren ligt Italië nog ver achter bij landen als Nederland, Duitsland en Frankrijk. Bovendien liggen Milaan en de hele Povlakte in een soort kom, met aan drie kanten bergen. Dat leidt vaak tot mist en weinig verversing van de lucht.

Daarbij komen de specifieke weersomstandigheden van de afgelopen dagen en weken. Zoals wel vaker in de eerste twee maanden van het jaar ligt er in het westelijk gedeelte van het Middellandse-Zeegebied al een tijdje een hoge drukgebied dat de ‘verse’ lucht van de Atlantische Oceaan tegenhoudt. Daardoor blijft de vervuilde lucht nog langer hangen. Milaan lijdt ook onder het feit dat op grotere hoogte een soort ‘deken’ van warme lucht boven het gebied hangt, waardoor de koudere en vervuilde lucht op lagere hoogte niet kan ontsnappen.

Voor de volledigheid: de twee meest vervuilde steden ter wereld zijn volgens IQAir Chengdu in China en Dhaka in Bangladesh. En Nederland? Vanmorgen om half negen zag dat er op de IQAir-site zo uit:

1 gedachte over “Milaan een van vervuildste steden ter wereld”

  1. wat toevallig! Ik heb hier net een discussie over gehad met een Italiaanse kennis uit Brescia. Volgens hem vanuit EU alleen om Italië boetes te geven en of andere landen geen luchtvervuiling hebben. Zucht…..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *