Federica Castiglia , een vrouw van 24 uit Napels, is deze maand beroemd geworden in Italië. Ze heeft een diploma op zak als opticien, maar is dolblij dat ze is aangenomen als vuilnisophaler. Of zoals het officieel heet: ecologisch medewerker. Het beginloon is een schamele 1.100 euro bruto per maand. Maar, zei ze tegen de krant La Repubblica (waar ook bovenstaande foto in stond): nu heb ik de zekerheid van een vaste baan en kan ik plannen gaan maken.
Hoe ze hierover vertelt, laat zien hoe moeilijk jongeren het hebben in het zuiden van Italië. Om te beginnen de vraag naar werk. De gemeentelijke afvaldienst Asia had ruimte om zeshonderd vuilnisophalers in dienst te nemen. Zo’n 26.000 mensen reageerden – in de regio Campania ligt de werkloosheid boven de 20 procent. Federica is een van de tweehonderd mensen die in de eerste ronde is aangenomen, na een massale sollicitatietest.
Garanties
Waarom ze zo blij is? Omdat het ,,een vaste baan is die brede garanties biedt’’. Ze vertelde dat ze na haar afstuderen niet langer afhankelijk wilde zijn van haar ouders, maar nergens echt werk kon vinden. Ze kwam alleen maar stageplaatsen tegen zonder enige garantie – veel werkgevers huren de ene stagiair na de andere in om de loonkosten laag te houden en sturen ze na een tijdje weer weg.
Wie had gedacht dat ook in Italië de droom van een vaste baan voor het leven iets uit een andere tijd is, wordt door dit verhaal weer geconfronteerd met de werkelijkheid. Tegen de krant vertelde Federica dat ze nu eindelijk het gevoel heeft ,,dat ik een basis heb om de toekomst te plannen. Om een hele reeks plannen te realiseren. Ik voorzie dat ik mijn leven doorbreng binnen het bedrijf Asia. Want een vaste baan geef je niet op, vooral niet waar het moeilijk is echt werk te vinden.’’
Ze kan meteen aan de slag. Afval is een chronisch probleem in Napels. En de burgemeester, die met de nieuwe ecologische medewerkers op de foto ging, heeft de burgers en de verwachte duizenden toeristen met de feestdagen een schoon centrum van de stad beloofd.

Jongerendrama
Volgens een vergeten groep en over het recordaantal jongeren dat niet werkt, niet studeert of geen stage volgt – mede doordat lengte en kwaliteit van het onderwijs veel te wensen overlaten.