Seksueel geweld tegen meisjes na een dagje Gardameer

Het had een dag van zon en waterpret moeten zijn, maar voor een tiental meisjes uit Noord-Italië is het een nachtmerrie geworden: in de trein terug van het Gardameer werden ze klemgezet door een grote groep jongens en aan alle kanten betast.

De details van wat er gebeurd is op 2 juni, aan het einde van een snikhete dag, zijn de afgelopen dagen langzaam naar buiten gekomen. Het gebeurde roept onmiddellijk herinneringen op aan oudjaarsnacht in Milaan. Ook toen zijn, net als in Keulen in 2016, meisjes en jonge vrouwen omsingeld en betast. En net als in Milaan gaan de verdenkingen uit naar jongeren met een Noord-Afrikaanse achtergrond. De politie zegt na het bekijken van beelden van de bewakingscamera’s op het station en filmpjes op sociale media een dertigtal verdachten te hebben.

2 juni is de nationale feestdag in Italië. Het is een herinnering aan het referendum in 1946 waarin de Italianen ervoor kozen een republiek te worden. Vanuit heel het noorden waren mensen naar het Gardameer gereisd om aan de stranden daar te genieten van het mooie weer. Vooral op het populaire schiereilandje Peschiera aan de zuidkant, makkelijk te bereiken met de trein, waren de stranden overvol. Ook het waterpark Gardaland had een topdag.

Geen plaats voor witte mensen

In Peschiera waren er de hele dag al relletjes en vernielingen. De relschoppers maakten deel uit van een groep van 2.500 jongeren die waren afgekomen op een via TikTok aangekondigd muziekfeest met als motto ‘Afrika in Italië” – waarvoor geen vergunning was. Rond vijf uur, toen veel mensen tegelijkertijd weer naar huis wilden gaan, ging het helemaal fout. De regionale trein terug naar Milaan was propvol. Door misbruik van de noodrem kwam de trein stil te staan. Groepen jonge meisjes werden ingesloten, kregen te horen dat er geen plaats was voor witte mensen in de trein, en werden betast. Met hulp van omstanders konden ze op het eerstvolgende station uitstappen om te ontkomen aan hun belagers.

Vijf meisjes van zestien en zeventien jaar die een dagje naar waterpark Gardaland waren geweest, hebben aangifte gedaan. De politie vermoedt dat zeker vijf andere meisjes ook op deze manier slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld. Het politie-onderzoek richt zich op verdachten uit Milaan, Brescia en Bergamo. Vooral ter rechterzijde is de afgelopen dagen opgeroepen tot strengere wetten.

Wegens het seksuele geweld op Oudjaarsavond in Milaan zitten vijf mensen vast, onder wie twee minderjarigen. De politie onderzoekt vijf verschillende incidenten die avond en nacht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *