Berlusconi is terug in de serie A

Het zijn feestelijke dagen voor Silvio Berlusconi, want hij is weer terug in de Serie A. Drie jaar nadat hij eigenaar werd van de voetbalclub Monza, toen nog een provincieclub uit de Serie C, is de ploeg gepromoveerd naar het hoogste niveau. Na een 3-4 overwinning uit tegen Pisa kon gisteravond een groot feest beginnen in de Noord-Italiaanse stad.

Het is een nieuw sportief succes voor twee hoogbejaarden. Berlusconi (85) en Adriano Galliani (77) hadden er als president/geldschieter en zakelijk leider van Milan voor gezorgd dat de club van Van Basten, Rijkaard en Gullit, van Ancelotti, Baresi en Maldini in de jaren negentig de beste ter wereld was geworden. Met de verkoop van AC Milan in 2017 aan de Chinese investeerder Yonghong Li leek Berlusconi afscheid te hebben genomen van het voetbal. Milan kwam een jaar later in handen van het Amerikaanse investeringsfonds Elliott.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Een jaar na de verkoop van Milan kwam zijn boezemvriend Galliani met een voorstel: laten we Monza overnemen en kijken hoe ver we daarmee komen. Galliani was geboren in die stad en was in 1984 zijn carrière als sportbestuurder begonnen bij de plaatselijke voetbalclub. Hij kon zijn vreugde niet op na de wedstrijd tegen Pisa: ,,Ik heb gehuild als een kalf.”

Miljoenen geïnvesteerd

Het is hard gegaan met Monza. Mediamagnaat Berlusconi investeerde miljoenen in spelers die ervaring hadden in de Serie A, Galliani bracht de club zakelijk op orde. In 2020 promoveerde AC Monza naar de Serie B, het seizoen daarna liep de club op een haar na een nieuwe promotie naar de Serie A mis. Dit seizoen lukte het wel, na een bloedstollende playoff tegen Pisa.

Volgens Italiaanse media heeft Berlusconi sinds 2018 zo’n zeventig miljoen euro in Monza geïnvesteerd, en liggen er flinke cheques klaar om het team te versterken nu het volgend jaar in de serie A gaat spelen – voor het eerst in de 110-jarige geschiedenis van de club. Het doel, zei Berlusconi na afloop: zich plaatsen voor deelname aan de Champions League.

Tv-camera’s lieten gisteren zien dat Berlusconi er tijdens de wedstrijd op de tribune in Pisa wat vermoeid bij zat en niet direct straalde van enthousiasme. Misschien zat het feestje van begin vorige week nog in de benen: zijn vorige club, AC Milan, is kampioen van Italië geworden, en Berlusconi was daar als een van de grand old men van de club breed lachend bij aanwezig.

Of het zijn de politieke strubbelingen. Wat er nog over is van zijn partij Forza Italia is verder verdeeld geraakt, met de opstelling tegenover de Russische inval in Oekraïne als nieuwe splijtzwam. Met veel geld kun je een heel eind komen in het voetbal, in de politiek is dat een stuk moeilijker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *