Het zijn dit weekeinde weer de lentedagen van de FAI

Hoe vaak loop je in Italië niet langs een palazzo, een kasteel, een tuin, een oude kerk, een abdij, een fort, en denk je, wat zou ik hier graag binnen een kijkje willen nemen. Nou, misschien kan dat komend weekeinde wel. Dan zijn de halfjaarlijkse FAI-dagen. In heel Italië gaan dan gebouwen, parken en wat al niet meer open die normaal niet toegankelijk zijn. De lentedagen van de FAI, zo heet het.

De FAI is een particuliere organisatie die in feite een rol als die van monumentenzorg vervult – ik schreef eerder een necrologie bij het overlijden van de oprichter ervan. FAI staat voor Fondo Ambiente Italiano.  Ze hebben een zeventigtal projecten zelf in beheer, en regelen met behulp van duizenden vrijwilligers komend weekeinde de toegang tot andere interessante plaatsen.

Waar je allemaal naar toe kan

Waar kan je dan allemaal naar toe? Het is steeds een verrassing, want ieder half jaar worden er andere gebouwen opengesteld. Op de FAI-website staat een overzicht van wat de organisatie zelf de interessantste plaatsen vindt. Wil je zien wat er bij jou in de beurt te doen is, zoek dan per regio. Bijvoorbeeld Lazio en Rome – er is opvallend veel te doen in het zuidoostelijke deel van Lazio. Of Toscane en Florence. En kijk eens wat er in Lombardije allemaal te zien is.  En dat wordt er ook nog prachtig weer voorspeld.

Zit je ergens anders in Italië? Zoeken gaat eenvoudig. Vul de Italiaanse naam van de regio in achter het =-teken in het volgende internetadres: https://fondoambiente.it/il-fai/grandi-campagne/giornate-fai-di-primavera/i-luoghi-aperti/?regione=

Vaak is de rondleiding in het Italiaans, soms is er ook een bezoek met Engelse toelichting mogelijk. Per bezienswaardigheid is ook aangegeven hoe lang de rondleiding ongeveer duurt.

FAI-leden krijgen voorrang

Als lid krijg je voorrang komend weekeinde – er zijn FAI en niet-FAI rijen, en het verschil is al gauw dat tussen drie kwartier wachten of anderhalf uur in de rij. Lid worden is ook voor iemand die niet in Italië woont, eenvoudig. Je kunt het via de website doen, en ik heb bij eerdere FAI-dagen gezien dat je ook als je in de rij staat, nog lid kunt worden. Je krijgt met dat lidmaatschap ook gratis toegang tot de gebouwen die de FAI zelf beheert.

Via deze FAI-dagen was ik bijvoorbeeld eerder in het oudste ziekenhuis van Rome. En als FAI-lid bezocht ik in het noorden van het Italië twee prachtige villa’s bij Varese: Villa Panza en Villa Della Porta Bozzolo. Ik zou zeggen: ben je in Italië en heb je tijd dit weekeinde, ga kijken wat er bij jou in de buurt te doen is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *