Hoe kan een parasolden zomaar omvallen?

Dat er een boom omvalt, is eigenlijk geen nieuws. Het wordt interessanter als er helemaal geen wind staat en de boom ineens krakend dwars op een van de drukste verkeerswegen van Rome valt. En als het dan ook nog gaat om een van die fraaie hoge parasol-dennen, en om de weg waar ik eindeloos vaak heb gereden, dan ga ik wel kijken naar dit filmpje.

Dinsdag gebeurde het, aan het einde van de ochtend, op de Cristoforo Colombo. Dat is de weg aan de zuidkant van Rome, de stad uit. Een parasolden van vijftien meter hoog verpletterde twee auto’s en sleurde een verkeerslicht mee dat op een derde auto kwam. Maar wonder boven wonder raakte niemand gewond.

Een fascistische boom?

Tot zover het politiebericht, zou je zeggen. Maar hier speelt meer. Veel parasoldennen die je in Rome ziet, zijn bijna een eeuw geleden geplant – juist, toen Mussolini aan de macht was. Hij vond het een boom met een grandeur die paste met wat hij met Rome voor ogen had. De Pinus Pinea, vond Mussolini, was een symbool van Italianità.

Aquedotto Claudio (Foto ML)

Veel Romeinen en toeristen hebben die associatie helemaal niet. Zij bewonderen zonder bijgedachten deze boom, die met zijn lange ranke stam en groene kroon op grote hoogte zo fraai – inderdaad – bij de monumenten staat. Maar toen de voorgaande burgemeester werd verweten dat zij nauwelijks reageerde op een bladluis die deze bomen bedreigt – ik schreef er eerder over voor NRC – probeerde zij zich onder de kritiek uit te wurmen door te zeggen dat het om fascistische bomen ging.

Parco Doria Pamphilj (Foto ML)

Feit is dat ze soms zijn geplant op plaatsen die minder geschikt zijn. Een parasolden kan in de natuur wel tweehonderd tot tweehonderdvijftig jaar oud worden. Maar in de stad wordt de levensduur bijna gehalveerd. Zeker als het criterium voor plaatsing niet is of de bodem geschikt is om goed te kunnen wortelen, maar of de boom daar mooi staat. Kijk nog maar eens naar het filmpje, hoe weinig wortel er meekomt als de boom omvalt.

Extra controle

Biologen waarschuwen al langer dat er daarom extra controle nodig is. Zeker nu een aantal parasoldennen aan het einde van hun natuurlijke levensduur zijn. Bovendien moet er extra worden gesnoeid om te voorkomen dat bomen topzwaar worden. De verantwoordelijke bestuurders zeiden, nadat dinsdag de parasolden over de weg was gevallen, dat deze boom, nummer 151, vorig jaar mei nog extra is gecontroleerd. De Giro d’Italia zou hier voorbij komen.

Maar daarna is er een zeer warme zomer gekomen. In februari heeft het ongebruikelijk veel geregend, en er is twee keer een ongewone storm geweest. Was daardoor de boom instabieler geworden? En zijn de afgelopen twee jaar al vaker ongelukken gebeurd met omgewaaide bomen. Maar nog nooit is een parasolden ‘zomaar’ omgevallen, op een windstille, zonnige dinsdag in maart.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *