De coverstrijd: Franciscus tegen Johannes Paulus

Moet je nou de boekwinkel in, of kun je ook een stukje gaan wandelen langs de Tiber om te weten hoe het er voorstaat binnen het Vaticaan?

Ruim tien jaar geleden is paus Franciscus begonnen met zijn verandermanagement binnen het Vaticaan. In zijn eerste preek zette hij al de toon: de katholieke kerk moet in beweging komen. Dat proces is nog lang niet afgelopen, ook al omdat een fors aantal prominente kerkelijke leiders tegenstribbelt. Dat heeft tot ongekende taferelen geleid, zoals een brief waarin topkardinalen zich hardop afvragen of deze paus niet volledig van het juiste pad is afgeraakt.

Na de nieuwe kardinaalsbenoemingen in september vorig jaar is nu ongeveer drie kwart van de kardinalen die in de toekomst in een conclaaf moeten besluiten over een opvolger voor Franciscus, door deze paus benoemd. Met de synodes die in het Vaticaan zijn gehouden, een proces dat dit najaar moet worden afgerond, heeft Franciscus gedaan wat hij preekte: de kerk in beweging gebracht.

Het debat dat op gang is gekomen, is goed te volgen als je de boekwinkels binnenloopt. Lees bijvoorbeeld de boeken van de Britse journalist Austen Ivereigh (vóór) of de behoudende Duitse kardinaal Müller (de paus gaat te snel). Je ziet op de tafels in de boekhandel stapeltjes verdeeldheid.

Welke paus op de cover?

Op een andere manier zie je dat ook als je langs de stalletjes met souvenirs loopt langs de Tiber, in de buurt van de Engelenburcht. Ik heb vorige week geschreven over de kalenders met foto’s van ´priesters’ die niet allemaal geestelijke zijn. Maar nu gaat het me om de kalenders met de paus zelf op de voorkant.

Je komt er heel veel tegen met paus Franciscus op de omslag – meestal lachend. Met de Duitse paus, Benedictus XVI, in december 2022 overleden, denken de kalendermakers/verkopers niets te verdienen. Zijn afbeelding zie je nauwelijks meer. Maar de Poolse paus, al bijna twintig jaar dood, concurreert op de kalenderomslagen nog steeds met de huidige Argentijnse paus.

Johannes Paulus II was op veel punten een tegenvoeter van Franciscus. Hij hield niet van discussie, stelde strengheid boven barmhartigheid, liet het dagelijks bestuur van de kerk op essentiële punten over aan anderen, en keek weg bij het seksueel misbruik door geestelijken. Je zou de handelaars in pauskalenders een beetje kunnen vergelijken met bookmakers. Die hebben een neus voor hoe de wind staat. Dat zij nog steeds handel zien in kalenders met een paus die heel anders dacht dan Franciscus, laat eens te meer de verdeeldheid zien die Franciscus´ oproep tot discussie heeft blootgelegd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *