Coronapaspoort verplicht: de eerste ervaringen in Italië

Coronapaspoort op het werk? Nederland wil er niet aan, Italië maakt een voorlopige balans op nadat sinds maandag alle werknemers een coronapaspoort moeten laten zien. Dat betekent: gevaccineerd, genezen of niet langer dan 48 uur tevoren getest. Een paar eerste conclusies:

Meer vaccinaties. Tienduizenden mensen hebben besloten zich toch te laten vaccineren, ook al hadden zij bezwaren. Het alternatief, om de twee dagen een test doen, was voor veel mensen te veel gedoe – ook al biedt een aantal bedrijven zijn werknemers gratis tests aan en stonden er lange rijen bij de apotheken voor een test (zie de foto van Ansa). Volgens een ruwe schatting lag het aantal vaccinaties in een week zeker vijftigduizend boven het gemiddelde.

Meer ‘zieken’. De afgelopen dagen hebben veel meer mensen dan gemiddeld zich ziekgemeld – terwijl dat niet terug te vinden is in de weersomstandigheden of besmettingscijfers van griep of Covid. Vorige week vrijdag lag het ziekteverzuim bijna een kwart boven het gemiddelde, gisteren was dat 6,5 procent.

Meer protesten. Op verschillende plaatsen is gedemonstreerd tegen de Green Pass op het werk. De afgelopen week waren die protesten het felst in Triëst, onder werknemers in de haven. Geplande vervolgacties zijn gepauzeerd. De organisatoren zeggen bang te zijn voor infiltratie: ze zouden aanwijzingen hebben dat extreemrechtse of extreem-linkse betogers zich onder de demonstranten willen mengen.

Weinig zichtbare effecten in de dienstverlening. In het openbaar vervoer (tien procent van de buschauffeurs heeft zich ziekgemeld) en bij de overheidsloketten zijn geen grote problemen geconstateerd.

Problemen voor boeren. Veel boeren leunen sterk op buitenlandse arbeidskrachten. Volgens de landbouworganisatie Coldiretti hebben zeker 100.000 van hen om verschillende redenen geen Green Pass. Dat is ongeveer een kwart van het totaal. Bij onder andere de oogst van appels en olijven dreigen tekorten aan mensen te ontstaan.

Tegen een miljoen mensen werkt toch, zonder Green Pass. Daarbij gaat het onder andere om zzp’ers en familiebedrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *