Zonder Green Pass niet naar werk in Italië

cijfers corona Italië

Bij mijn weten is Italië het enige Europese land dat dit doet: vanaf vrijdag is een coronapaspoort, in eigentijds Italiaans een Green Pass, verplicht voor wie naar zijn werk wil gaan. En ‘werk’ is breed uitgelegd, ook de huishoudelijke hulp valt eronder. Zo niet, dan schorsing zonder doorbetaling van salaris. En die niet gewerkte dagen tellen niet meer voor de vakantiedagen.

Gaat dit lukken? De werkgeversorganisatie Confindustria heeft gezegd dat dit de enige manier is om ervoor te zorgen dat productieprocessen weer op niveau komen. Kleinere ondernemers hebben twijfels. Volgens een ruwe schatting zijn zeker 2,5 miljoen werkenden nog niet gevaccineerd. Gaat de controle van dat coronapaspoort niet te veel tijd kosten? Is het überhaupt te handhaven?

Wordt het ook niet erg duur voor mensen die zich steeds moeten laten testen omdat ze zich om welke reden dan ook niet hebben laten vaccineren ? Die moeten immers een test laten zien die niet ouder is dan 48 of 72 uur (afhankelijk van de test). Gisteren heeft het kabinet gezegd dat werkgevers hun personeel gratis testen mogen aanbieden. Ook is eindelijk vastgesteld hoe er moet worden gecontroleerd. Dat moet dagelijks, liefst iedereen, maar het mag steekproefsgewijs met minimaal 20 procent. Voor de geldigheid van de Green Pass is een app beschikbaar die ook al wordt gebruikt bij de toegang tot musea en restaurants binnen.

Einde is in zicht

Opmerkelijk is dat het kabinet deze verplichting viert als een belangrijke stap terug naar het normale leven. Dat is al dichterbij gekomen. Sinds maandag mogen theaters en concertzalen weer op volle capaciteit draaien – dat was vijftig procent. In openluchtstadions is de bovengrens van 50 naar 75 procent van de maximale capaciteit gegaan.

De verplichte Green Pass gold al in een aantal sectoren, maar wordt nu overal ingevoerd. Dat gaat niet zonder verzet. Zaterdag waren er in Rome en Milaan ernstige rellen bij demonstraties tegen de Green Pass, waarin neofascistische leiders de gemoederen ophitsten – er wordt nu gesproken over een mogelijk verbod op de extreem-rechtse partij Forza Nuova. Maandag waren er in veel steden kleinere demonstraties.

Premier Draghi sprak de burgers moed in: „Door de vaccins is de pandemie onder controle, het einde is in zicht.’’ Hij zei het niet expliciet, maar de boodschap was duidelijk: deze nieuwe verplichting schept meer vrijheid. Die moet angst en onzekerheid op de werkvloer wegnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *