Het nieuwe kabinet-Meloni in elf kernwoorden

Meloni en Macron

Zaterdag is Giorgia Meloni beëdigd als premier van het meest rechtse kabinet in Italië sinds de Tweede Wereldoorlog. Na de eerste stappen van dit weekeinde: het kabinet-Meloni in elf kernwoorden.

Vrouw. Goed dat Italië eindelijk een vrouw als premier krijgt. Jammer dat er verder zo weinig vrouwen in het kabinet zitten. Ze wil IL presidente worden genoemd, niet LA presidente. En haar ideeën over vrouwenrechten? Leer maar voor jezelf op te komen.

Snelheid. Meloni heeft in de formatie snel knopen doorgehakt en haar bondgenoten geconfronteerd met het feit dat zij meer zetels heeft dan de anderen samen. Zij bepaalt. Zo stond er ongekend snel een kabinet.

Patriot. Haar Italië-eerst plannen voor ‘de natie’ vind je ook terug in nieuwe namen van ministeries. Voortaan is het ‘Landbouw en voedselsoevereiniteit’ (net als in Frankrijk, trouwens) en ‘Bedrijven en made in Italy’. Na kritiek dat ze zaterdag met een Audi kwam, gebruikte ze zondag een Alfa Romeo als dienstwagen.

Europa. Met Antonio Tajani krijgt Italië een pro-Europese minister van Buitenlandse Zaken die goed thuis is in Brussel. Tajani komt uit Forza Italia en was voorzitter van het Europees Parlement. De handdruk gisteravond tussen Meloni en Macron, die even in Rome was, moet de bereidheid tot samenwerking met andere EU-landen onderstrepen.

Begroting. Minister Giorgetti (Economie, in de praktijk Financiën) is een expert die niet licht denkt over begrotingstekorten (hij zat namens de Lega in het kabinet-Draghi). Hij aarzelde lang voordat hij ja zei, omdat hij vreest door zijn partijleider Salvini onder druk te worden gezet om meer uit te geven.

Berlusconi. Meloni heeft verstandig genoeg de wens geblokkeerd van Berlusconi om op Justitie een vertrouweling te hebben. Tegen de oud-premier lopen nog steeds rechtszaken.

Salvini. Die wilde Binnenlandse Zaken, maar mocht niet van Meloni. Als minister van Infrastructuur krijgt hij mogelijk ook de kustwacht onder zich: andere kansen om boten met migranten te weren.

Defensie. Meloni heeft Guido Crosetto, een kleurrijke vertrouweling, op Defensie gezet. Belangenconflict? Crosetto was eerder consulent en lobbyist voor de wapenindustrie.

Abortus. De minister van het ‘ministerie van Gezin (Famiglia), Geboortecijfers en Gelijke kansen’ is nu fel tegen abortus. Wil zij de huidige mogelijkheden verder beperken? Of vooral zorgen voor meer baby’s?

Familie. Meloni’s zwager, Francesco Lollobrigida (ja, familie van Gina) is vanaf het begin in 2012 actief in Meloni’s partij. Toch voelt het vreemd dat ze haar zwager tot minister heeft benoemd, van Landbouw etc.

Paus. Meloni, praktiserend katholiek, herdacht zaterdag via Twitter paus Johannes Paulus II. In paus Franciscus, die roept om inclusiviteit en barmhartigheid, herkent ze zich minder.

Samenvattend

Er zijn genoeg redenen om je grote zorgen te maken over het kabinet-Meloni, maar niet alles is direct alarmerend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *