Palazzo Firenze in Rome

Ik ben al vaak met veel plezier op bezoek geweest bij verschillende afdelingen van Dante Alighieri in Nederland. Je weet wel, die organisatie die mensen bij elkaar brengt die van Italië houden en waar je ook taallessen kunt volgen. Overal ter wereld hebben ze afdelingen. Maar nog nooit eerder was ik in het hoofdkwartier, midden in het oude centrum van Rome. Wat een gebouw!

Om te beginnen de plaats. Dante Alighieri zit in een gebouw dat Palazzo Firenze heet en aan de piazza di Firenze staat. Heel toepasselijk als je weet dat Dante is verbannen uit Florence maar altijd van die stad is blijven houden. Dit is het gebied van het Campo Marzio. De oude Romeinen hielden hun militaire parades en in de vijftiende eeuw begon hier een groots project van stadsvernieuwing van wat een wat vergeten wijk was geworden. Het Pantheon en piazza Navona zijn op vijf minuten lopen. Het was een ideale plaats om iets imponerends te laten bouwen.

Ambassadeur van Florence

Je gaat een poort door en komt dan op een binnenplaats. Dan zie je dat wat nu palazzo Firenze heet, een samenvoeging is van twee gebouwen – Julius III, paus van 1550-55, wilde uitpakken. Maar zijn familie, de Monti’s, boette na Julius´ dood aan macht in en al snel kwam het gebouw in handen van de familie De’ Medici. Uit Florence. Een paar decennia later werd het de residentie van de ‘ambassadeur’ van Florence in Rome. Vandaar de naam.

Plafondversiering

Een groot deel van dit enorme palazzo wordt nu als kantoor gebruikt, ook door de Unesco – afgelopen weekeinde mocht groepjes mensen naar binnen in het kader van de open-monumentendagen.

Wat het gebouw zo bijzonder maakt, is de rijke versiering van muren en plafonds. Vooral de fresco’s zijn beroemd. De Monti’s hadden daarvoor Prospero Fontana ingehuurd, een schilder uit Bologna. De De’Medici’s gaven daarna nog Jacobo Zucchi opdracht om twee kleinere kamers te verfraaien. Zijn Zaal van de seizoenen verwierf al snel een grote faam. Kijk even mee naar de foto’s die ik snel even kon maken.

Sommige bestuursleden van Dante Alighieri zitten zomaar in éen van deze kamers te werken. De medewerkers van Dante Alighieri in Nederland zouden er jaloers op worden. En o ja, voor wie het leuk vindt: op 13 november ben ik te gast bij Dante Rotterdam (over de gebouwen van Mussolini die je nog steeds kunt zien), op 17 november bij Dante Amersfoort (over hoe de maffia is veranderd) en op 20 januari bij Dante Deventer (weer over Mussolini’s gebouwen).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *