Rome beschermt boeren: nee tegen synthetisch voedsel

Interessant, dit verschil. Zowel in Nederland als in Italië is de landbouw belangrijk, maar de zittende regeringen denken heel anders over de toekomst van voedsel. Het Italiaanse kabinet heeft dinsdag een wetsvoorstel goedgekeurd dat, in de kritiek van tegenstanders, de deur naar de toekomst dicht doet. Het bevat een volledig verbod op de productie van en handel in synthetisch voedsel. Mozzarella moet van buffels blijven komen, niet uit een laboratorium. Zo wil ItaIië zijn boeren en zijn traditionele eetcultuur beschermen.

De minister van Landbouw, Francesco Lollobrigida, zei het zo: ,,Producten uit het laboratorium bieden geen garantie voor kwaliteit en welzijn en evenmin voor de bescherming van de Italiaanse enogastronomische cultuur en tradities, waarmee een deel van onze traditie is verbonden.’’ De minister van Gezondheid kwam daar achteraan met de uitspraak dat er nog te weinig onderzoek is gedaan naar de veiligheid van synthetisch voedsel.

Bescherming van Italiaanse producten

De boerenorganisatie Coldiretti had al een half miljoen handtekeningen verzameld tegen synthetisch voedsel. Het doel werd in die campagne wat directer omschreven: beschermen van het ‘Made in Italy’. Het nieuwe wetsvoorstel past in de ideologie van de rechts-nationalistische regering die in september is aangetreden. Het ministerie van landbouw heet officieel ‘Ministerie van landbouw, voedselsoevereiniteit en bossen.’ Dat wat wij het ministerie van economie zouden noemen, heet in Rome ‘Ministerie van bedrijven en Made in Italy’.

Nederland heeft een volledig andere koers uitgezet en onderzoek naar de productie van synthetisch voedsel juist gestimuleerd en ook een wettelijke kader daarvoor opgezet – net als bijvoorbeeld de Verenigde Staten.

Geen vegetarische hamburger

De verdediging van ’traditioneel’ voedsel gebeurt op meer fronten in Italië. Er ligt een plan om woorden als ‘hamburger’ en ‘worst’ in Italië te verbieden voor plantaardige producten die daarop lijken – ook al schuurt dat met Europese regelgeving. En op sprinkhanenmeel, sinds januari officieel toegelaten in de EU, zijn gruwende commentaren geleverd. Pizza di grillo, pizza van sprinkhanenmeel, heb ik nog nergens op een menu gezien.

Het kabinet in Rome kiest dus niet voor een tweesporenbeleid van verdediging van de traditie en tegelijkertijd onderzoeken wat in de toekomst kan en nodig is. Het is letterlijk een puur conservatief beleid. Ik ken niemand die de kwaliteit van het eten in Italië betwist. Maar de nieuwe maatregel gaat volledig voorbij aan de wereldwijde discussie over de impact van voedselproductie op het klimaat. 

1 gedachte over “Rome beschermt boeren: nee tegen synthetisch voedsel”

  1. F.A.J. van Beukering

    Hoewel ik een behoorlijke Italofiel ben, ik woon daar in de vakantie en spreek de taal, toch een kritische noot. Ook ben ik onder de indruk van de visie verwoord door Tony Seba. Hij voorspelt en onderbouwt dat we binnenkort een revolutie zullen doormaken op meerdere gebieden maar zeker ook op het gebied van de voedselketen. Via micro fermentatie krijgen we bijvoorbeeld melk en kaas, dat volstrekt identiek is aan productie via de koe en wel veel goedkoper en met een fractie van de CO2 productie, landgebruik, restafval en minder dierenleed. Zijn stelling is dat het economisch volstrekt concurrerend is en de traditionele productieketen zal verpulveren. Geen ontkomen aan stelt hij.
    Ik verbaas mij erover dat we de politiek dit soort revolutionaire ontwikkelingen kennen niet ziet of misschien wil zien.
    Een compliment voor de Italiaanse boeren, die deze ontwikkeling wèl zien aankomen. Tragisch maar onontkoombaar denk ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *