Street food festivals in Rome

Ook in het Italiaans heet het ‘street food’, en in Rome is er heel regelmatig weer een festival waar je bijzondere dingen kunt eten. Soms gewijd aan kabeljauw, dan weer aan Siciliaanse producten, aan wijn, of aan verschillende soorten pasta. Gisteren was ik op zo’n street food weekend dat in het teken stond van alles wat je kunt frituren. Elders in de stad, in een buitenwijk, speelt tot zondagavond laat een groots tweedaags evenement met alle denkbare vormen van street food – met een hamburger als symbool, dat dan weer wel.

Het zijn populaire eetfeestjes geworden. Niet meer spotgoedkoop, wel vaak erg gezellig. Italianen eten niet staand, daarom zijn er steevast tafels neergezet waar je kunt aanschuiven – staan doe je meestal toch al genoeg, in de rijen voor de betaalmuntjes en in de rij voor wat je hebt uitgekozen.

Het is de moeite waard om, als je toch in Rome bent, even uit te zoeken of er iets bijzonders speelt. De website RomaToday zet iedere week trouw de bijzondere dingen van het eerstvolgende weekeinde bij elkaar. De site is in het Italiaans, maar levert sneller wat op dan googlen op ‘street food Roma’. En voor wie binnenkort gaat: er is in ieder geval in het weekeinde van 29 september tot 1 oktober een ´street food gourmet’ festival in de levendige Romeinse wijk Garbatella. Die wijk is in ieder geval gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

En natuurlijk is dit ook in andere steden een traditie aan het worden. Zie bijvoorbeeld deze Facebookpagina, waarop voor hetzelfde weekeinde eind september een street food festival in Milaan wordt aangekondigd – zonder ‘gourmet- erbij, overigens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *