Een paar weken terug waren we aan het fietsen langs de Rijn, nog voordat die zich splitst in Lek en Waal, toen we zo’n bruin bordje tegenkwamen dat er iets kunsthistorisch te zien is. Dit is het gebied van de limes, de grensstenen waarmee de antieke Romeinen tweeduizend jaar geleden de grenzen van hun rijk aangeven – de Rijn was indertijd een logische grens. Dus toen we op het bordje een verwijzing naar ‘de Romeinse baadster’ tegenkwamen, moesten we dat zien.
Het was niet wat ik in eerste instantie verwachtte, maar daarom niet minder bijzonder. Eerst zag ik die ‘Romeinse baadster’ op afstand, aan de andere kant van een grote plas – waarschijnlijk was het in de Romeinse tijd ongeveer hier dat de Rijn zich vertakte. Na een tochtje om de plas heen kon ik de baadster van dichterbij bekijken.

Sporen van de antieke Romeinen
Op een website over Gelderland vond ik het verhaal achter dit kunstwerk. Het is bedoeld als een memento voor de Romeinse sporen die in dit gebied te vinden zijn. Het plan lag er al, en toen de Unesco in 2021 besloot om heel het gebied van de limes, dat in Nederland loopt van Katwijk tot Tolhuis aan de Duitse grens (een paar kilometer verder), tot werelderfgoed te verklaren, was dit een extra stimulans om het uit te voeren. Vorig jaar is het tien meter hoge beeld, gemaakt door de beeldend kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart, geplaatst aan de Bijland, zoals de grote plas heet.
De achtergrond in het krantenbericht is te leuk om niet deels te citeren.
De grote sculptuur is gevormd naar de klassieke Romeinse beelden van badende waternimfen die in de mythologie een symbool zijn van en leven geven aan meren en rivieren. […] Als het water stijgt in het najaar en de winter zal de baadster steeds verder door het water omgeven worden. Bij de hoogste stand van ruim 16 meter boven NAP steekt nog net haar hoofd boven water. […] De baadster, waarvan het bovenlichaam maar half zichtbaar is, maakt nieuwsgierig naar wat er nog in de aarde verborgen ligt van de eeuwenlange aanwezigheid van de Romeinen op deze plek, waarvan al vele voorwerpen tijdens zandwinning zijn gevonden.
Het beeld stond er prachtig bij toen ik er was. Heel bijzonder. Ik ben vast van plan om nog een keer te gaan kijken als het hoog water is.
De Rijn was de grens van Lugdunum Batavorum tot Noviomagum en de brug over de Maas in Maastricht. Noord en Zuid hebben in hun verscheidenheid in NL een lange geschiedenis.
Hallo Mark, Mooi die baadster. Er staat sinds kort nog een Romeins kunstwerk langs de Rijn bij Millingen. Het is een vergrote kopie van 6 bij 5,5 meter van een Romeins ruitermasker, het origineel is te zien in het museum het Valkhof in Nijmegen. https://www.gld.nl/nieuws/2440706/gigantisch-romeins-masker-vaart-straks-van-millingen-naar-nijmegen