Ik had me de vraag nooit gesteld, maar op sociale media in de VS schijnt die rond te zingen: Denken mannen vaker aan het oude Rome dan vrouwen?
De New York Times en de Washington Post schreven er de afgelopen dagen al over. Op de eerste plaats: is het waar? Een universitair docent Romeinse geschiedenis zegt in de Times dat het onzin is dat mannen meer geïnteresseerd zijn in geschiedenis dan vrouwen. Maar vertelt ook dat zestig procent van de studenten in zijn college man is.
En: het is anecdotisch bewijs, maar veel vrouwen die meedoen aan deze discussie, denken van wel.
Mogelijke verklaringen
En dan komt in het zoeken naar verklaringen een aantal suggesties voorbij.
- Het oude Rome was erg patriarchaal, met alfa-mannen als Julius Caesar. Een verkapt verlangen naar ‘die goede oude tijd’?
- Films en computerspelletjes met gevechten tussen Romeinse gladiatoren spreken tot de verbeelding.
- De westerse beschaving is schatplichtig aan de Romeinse, zodat je daar vaak aan moet denken.
- Het Romeinse rijk is in verval geraakt. Is dat nu ook niet aan de gang met de VS en het Westen als geheel?
Nasa
Een snelle check op Twitter (gewoon zo blijven noemen, toch?) suggereert dat dit debat nog niet is overgeslagen naar Nederland. Zoeken met ‘ancient Rome’ geeft wel een idee van het debat. De leukste bijdrage vind ik die van NASA-stagiairs. ,,Ja we denken iedere dag aan het oude Rome: Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.”
Maar: is het Amerikaanse hyperbool om die vraag te stellen, of zit er echt iets achter? Volstrekt intuïtief zou ik zeggen: ik denk dat het waar is.