Wonder van de sneeuw op 5 augustus in Rome

Je hebt er wat fantasie voor nodig, maar vooruit: het sneeuwde vanmorgen in Rome. In de basiliek van Santa Maria Maggiore. Zoals, wonderbaarlijk, altijd op 5 augustus. En deze zaterdagavond gaat het opnieuw ‘sneeuwen’. Zoals elk jaar – de foto hierboven is van een paar jaar geleden.

De ‘sneeuw’ van vanmorgen bestond uit duizenden blaadjes. Vanuit een opening in het prachtige vergulde plafond dwarrelden ze langzaam naar beneden, tijdens de plechtige mis van 10 uur in een volgepakte kerk.

Oude legende

Het is een hervertelling van een oude legende die verbonden is aan deze pauselijke basiliek, de grootste (maggiore) van de tientallen Mariakerken in Rome. Het verhaal wil dat in het jaar 358, Maria in een droom verscheen aan paus Liberius en de Romeinse patriciër Giovanni. Zij vroeg hen een aan haar gewijde kerk te bouwen op een plaats die ze zelf zou aangeven.

En zie, op de ochtend van 5 augustus 358 bleek de Esquilijn, de grootste van de zeven oorspronkelijke heuvels van Rome, bedekt met een laagje sneeuw. De paus bepaalde dat het met sneeuw bedekte stukje de vorm en omvang van de kerk zou bepalen.

Spektakel

Het ‘wonder van de sneeuw’ wordt ieder jaar herdacht, en allang niet meer met alleen maar een paar missen. Vanavond is er een drie uur durend spektakel. De fanfare van de carabinieri opent het feest, en daarna volgen een lichtshow en een concert met klassieke muziek. En natuurlijk wordt het wonder herdacht, en zal het zich ook vanavond weer herhalen, met wat hulp van modernere technieken dan een gat in het plafond. De kerk wordt niet voor niets ook wel de Santa Maria ad neves genoemd, de Heilige Maria van de sneeuw.

En o ja, direct na afloop van de mis van 10 uur begon het in Rome te regenen, met een rommelend onweer op de achtergrond….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *