Over De Green Pass (steeds vaker) en de president

Sergio Mattarella in Pavia

Het blijft opvallend hoe anders Nederland en Italië omgaan met de coronapandemie. Neem wat er de afgelopen dagen is gebeurd. Er ligt een plan op tafel om het coronapaspoort ook op het werk verplicht te stellen. En president Mattarella nam een uitgesproken standpunt in: vaccinatie is een burgerplicht.

Intussen blijven de mondkapjes het anekdotisch verschil, steeds weer. In Italië kom je geen winkel in zonder mondkapje, en ik ben in Rome nog niemand achter kassa of toonbank tegengekomen die zegt, ach, loop maar even door zonder mondkapje.

Eerst het coronapaspoort. Sinds 1 september verplicht op scholen voor het personeel, en op universiteiten voor iedereen. Volgende week beginnen op de meeste plaatsen in Italië de scholen weer. Maar in de provincie Alto Adige gingen de schooldeuren deze week al open. Het zestigtal leraren dat, om welke reden dan ook, geen paspoort wil laten zien, wordt na vijf dagen weigering geschorst zonder loon. Er worden al vervangers gezocht.

Ook op het werk

Het gaat verder. De ‘Green pass’ is al verplicht om binnen te eten, in musea, om te vliegen en in de HSL. Het kabinet gaat het coronapaspoort waarschijnlijk later deze week verplicht stellen voor iedereen die naar zijn werk wil/moet gaan. Het kabinet wil de green pass ook graag verplicht stellen in al het openbaar vervoer, maar wie gaat dat controleren?

Zijn de cijfers zo dramatisch? Dat valt wel mee. Woensdagmiddag werden er 564 patiënten op de IC en 69 doden gemeld. Maar: ongeveer 3,7 miljoen Italianen van boven de vijftig zijn nog niet gevaccineerd. Dat zijn er te veel, vindt het kabinet.

Zondag nam het Italiaanse staatshoofd, president Mattarella, in niet mis te verstane woorden stelling. Is de vrijheid van het individu om te beschikken over zijn eigen lichaam in het geding? Nee, zei Mattarella. Iedereen heeft de „sociale verantwoordelijkheid’’, de morele- en burgerplicht om zich te laten vaccineren. Citaat: ,,Beroep je niet op vrijheid om je aan vaccinatie te onttrekken, want zo’n beroep staat gelijk aan het vragen van een vrijbrief om de gezondheid van anderen op het spel te zetten.’’ Wie zich niet vaccineert en verder een normaal leven wil leiden, zei de president,  ,,dwingt in werkelijkheid alle anderen om hun vrijheid te beperken, om af te zien van het vooruitzicht dat het leven weer normaal wordt.’’

Het klinkt heel anders dan „Mensen mogen daar zelf over beslissen’’ van het Nederlandse staatshoofd. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *