misbruikslachtoffers in Italië eisen onafhankelijk onderzoek

Waarom in Duitsland en Frankrijk wel, en in Italië nog altijd niet? Italiaanse slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken eisen een diepgravend onderzoek  hiernaar. Vandaag is een tiental organisaties die een stem willen geven aan slachtoffers een campagne hiervoor begonnen. In een verklaring zeggen ze:

De tijd is gekomen dat ook men in Italië, zoals in andere landen in de wereld, vastberaden ingrijpt om de plaag van het misbruik binnen de katholieke kerk te onderzoeken. Daar hebben de slachtoffers recht op, daar hebben hun familieleden recht op, daar hebben alle leden van de christelijke gemeenschap en alle burgers recht op.

Als motto hebben ze gekozen ‘Oltre il grande silenzio’ – het grote stilzwijgen voorbij. Op Twitter vragen ze hier aandacht voor met de hashtag #ItalyChurchToo. De campagne wordt geleid door Rete l’abuso, een organisatie die wordt geleid door een man die als jongen is misbruikt en met de moeder van een misbruikte jongen als een van de belangrijkste woordvoerders.

Onafhankelijk onderzoek

In Duitsland is in 2018 een rapport verschenen dat is geschreven door universitaire onderzoekers. In Frankrijk verscheen in 2021 een rapport van een onafhankelijke commissie (die misbruik constateerde bij ongeveer 216.000 kinderen sinds 1950). In Spanje en Portugal zijn plannen hiervoor. Nu zouden ook de Italiaanse bisdommen en kloosterordes hun archieven moeten openen en onafhankelijk onderzoek mogelijk moeten maken, vinden de organisatoren van de campagne.

Oproepen hiertoe zijn tot nog toe verzand. Volgens de campagneleiders is de invloed van de katholieke kerk in Italië nog altijd zo groot dat justitie aarzelend is met onderzoek en politieke partijen zich hier niet aan willen branden.

De Italiaanse kerk is wel begonnen met een intern onderzoek, maar dat is volgens eigen zeggen vooral kwalitatief. Slachtoffers vrezen dat het daardoor weinig concreet wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *