De wonden op de gevels van JR

In juli 2021 maakte ik deze foto van palazzo Farnese in Rome, de Franse ambassade. Bij een eerste blik op het beroemde gebouw lijkt er een enorme scheur in de façade te zitten – alsof je door een open wond in de ingewanden van het gebouw kan turen, tot aan de werkkamer van de ambassadeur. Iets langer kijken en je ziet dat het een spectaculaire optische illusie is.

Navraag leert dat het werk is van de Franse straatartiest en fotograaf JR (Jean-René) – hier zijn homepage, meer op Wikipedia-Engels. Hij heeft mondiale faam gekregen met dergelijke installaties van ‘urban art’. Een paar maanden eerder had hij de voorgevel van palazzo Strozzi in Florence, ook al zo’n parel van renaissance architectuur, op een vergelijkbare manier ‘blootgelegd’. De wond, zo werd dit kunstwerk gedoopt – een verwijzing ook naar de wonden door het coronavirus in de maatschappij.

kunstwerk van JR op de gevel van palazzo Strozzi in Florence

Toen ik las dat vorige week in Rome ,,de eerste persoonlijke tentoonstelling’’ van JR is geopend, moest ik gaan kijken. Ferita, zo luidt de titel – gewond. Nou, het valt een beetje tegen. Galleria Continua, organisator van de tentoonstelling, heeft zijn best gedaan. Maar de foto’s van wat JR heeft gedaan met palazzo Farnese, palazzo Strozzi en op verschillende plaatsen in Parijs, kunnen niet wedijveren met het ‘oh en ah’ als je de installaties in hun ruimtelijke omgeving ziet. Natuurlijk niet. Maar voor mij voegden ook de paar foto’s van voorbereidende werkzaamheden weinig toe.

Legendarisch hotel

Toch is het leuk om er even binnen te lopen. Je komt er al snel in de buurt. Op nog geen honderd meter afstand zijn een van de beroemdste beelden van Bernini te zien, nog iets dichterbij misschien wel het grootste mislukte beeld van Rome, en richting station Termini de imposante kerk Santa Maria degli Angeli. Galleria Continua is namelijk ondergebracht in een hoekje van het luxueuze hotel St. Regis, de nieuwe naam van wat tot eind vorige eeuw het legendarische Grand Hotel was. Zo kan je op weg ernaartoe ook een blik werpen op de klassieke chic van dit hotel. Eind negentiende eeuw ontworpen om de grootsheid van het nieuwe Italië uit te stralen, nu symbool voor de financiële macht van de sjeik van Qatar.

Praktische informatie

De tentoonstelling is van dinsdag t/m zaterdag te zien van 11-19 uur.
Het adres: Galleria Continua, The St. Regis, via Vittorio Emanuele Orlando 3.
De toegang is gratis.
De installaties voor palazzo Farnese en palazzo Strozzi zijn inmiddels weer afgebroken

De Opéra in Parijs

(Een dag later toegevoegd:) JR heeft iets vergelijkbaars gedaan met de Opéra in Parijs. Die moet worden gerestaureerd. Volgens de website van l’Opéra verwijst deze installatie naar Plato’s ‘Grot’. Nog te zien tot maandag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *