Allemaal elektrisch in 2035?

Niet autoland Duitsland, maar Italië lijkt de grootste dwarsligger te zijn bij het Europese plan om vanaf 2035 de verkoop van nieuwe auto’s die op benzine of diesel rijden, te verbieden. Dat heeft te maken met een van de speerpunten van de Italiaanse industrie.

Eerst maar even het plan. De Europese Commissie wil dat vanaf 2035 alleen maar nieuwe auto’s worden verkocht met 0 procent CO2 uitstoot. Het Europees parlement heeft dit goedgekeurd. Nu is het aan de ambassadeurs bij de EU om hierover te praten. Een stemming gisteren is uitgesteld. Want Duitsland aarzelt, Bulgarije wil zich onthouden, Polen en Italië zijn tegen. En de felste kritiek komt uit Italië.

Zoals wel vaker komt de meest kleurrijke taal van Matteo Salvini, vice-premier en minister van Infrastructuur. Hij vroeg zich op Instagram af of dit plan voortkomt uit ,,ideologie, onwetendheid of kwader trouw’’. Salvini voegde eraan toe dat dit China in de kaart speelt. Andere ministers gebruiken minder bloemrijke taal, maar zeggen in feite hetzelfde.

Ook Prodi is tegen

Opvallend is dat ook Romano Prodi, oud-premier voor centrum-links én oud-voorzitter van de Europese Commissie, de bezwaren deelt. Hij legde onlangs in de Messaggero uit waarom Italië in zijn ogen het hardst wordt geraakt. Niet omdat het auto’s maakt – dat gebeurt ook in andere landen. Maar omdat het Italiaanse bedrijven zijn die voor bijna heel de Europese auto-industrie onderdelen maken die horen bij een verbrandingsmotor en die bij een elektrische motor niet nodig zijn. Denk aan filters, carburateurs, spruitstukken, zuigers, kleppen, pompen, brandstoftanks etc etc. De export van componenten voor een verbrandingsmotor is zeer succesvol. De voorzitter van de metaalarbeidersbond zei dat zeventigduizend banen op de tocht staan door het plan.  

En China? Volgens Prodi ligt heel Europa ver achter bij de productie van de grote accu’s die nodig zijn voor elektrische auto’s en werkt invoering per 2035 onvermijdelijk in het voordeel van China – en van de Verenigde Staten, die ook veel verder zijn met de plannen hiervoor dan Europa.

Biobrandstof

Het gaat te snel, vindt de centrum-linkse Prodi, vinden de vakbonden, en vindt de rechts-nationalistische regering. Klimaatmaatregelen prima, maar waarom worden dan alle kaarten gezet op de elektrische auto en ligt onderzoek naar verbetering van biobrandstof bijna stil?

Volgens Prodi moet er ook beter worden gekeken naar de milieu-effecten van de productie van al die accu’s en de afvalverwerking ervan. Hij wees erop dat hij zich als voorzitter van de Europese Commissie heeft ingezet voor aanvaarding van het protocol van Kyoto uit 1997, een eerste aanzet voor bredere klimaatakkoorden. Maar dit plan? ,,Ik vraag me af of dit met zulke drastische keuzes en zo beperkte tijd het beste besluit is om de toekomst van onze planeet te beschermen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *