Italië verbiedt als eerste land verkoop kweekvlees

De minister van landbouw had het al een tijd geleden beloofd, maar deze maand is zijn voorstel ook wet geworden. Kweekvlees mag niet worden verhandeld. Volgens minister Lollobrigida, zwager van premier Meloni, is Italië het eerste land ter wereld dat een dergelijke maatregel neemt.

,,Dit is een regering die de boeren respecteert’’, zei Lollobrigida nadat het wetsvoorstel was aangenomen. Met name de grote landbouworganisatie Coldiretti heeft hard gelobbyed voor een dergelijke maatregel. Zij heeft honderdduizenden handtekeningen opgehaald – zie de flyer bovenaan dit artikel. Een van haar argument was dat de productie van kweekvlees in handen komt van voedings-multinationals en daardoor schade toebrengt aan Italiaanse veehouders.

,,Wij willen niet alleen voedsel voor iedereen, maar goed voedsel voor iedereen’’, zei Lollobrigida.  In een tv-interview zei hij:

We beschermen ons eten, ons voedselsysteem, om de relatie tussen voedsel, aarde en mensenwerk te behouden dat ons millennia heeft vergezeld. […]Synthetisch voedsel, dat ver afstaat van onze tradities, garandeert dit principe niet. We moeten onze arbeiders, onze landbouwondernemers en onze burgers beschermen, die het recht hebben om goed te eten.

Minister Francesco Lollobrigida van Landbouw, Voedselsoevereiniteit en Bossen

Wat gaat de Europese Unie doen?

De oppositie verwijt de rechts-nationalistische regering goede sier te maken met de belofte Italiaanse veehouders te beschermen, terwijl de handel in kweekvlees ook in Italië moeilijk tegen te houden is als de Europese Unie daar zijn goedkeuring aan geeft.

Waarop minister Lollobrigida antwoordde dat in zijn ogen een besluit daarover niet moet worden genomen door de EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, maar door de EMA, het Europees geneesmiddelenbureau. Hij zei dat er nog te weinig bekend is over de effecten van het eten van kweekvlees. Daar is volgens hem veel meer onderzoek voor nodig.

Overigens verbiedt de nieuwe wet de handel in kweekvlees, niet het onderzoek ernaar.

Singapore is een van de eerste landen waar kweekvlees wordt verhandeld, sinds eind vorig jaar. In de Verenigde Staten is productie ervan toegestaan, maar is er nog geen groen licht voor de handel in kweekvlees.

Geen synthetisch vlees

In Italië wordt ook wel gesproken over synthetisch vlees, maar dat is een onjuiste term. Kweekvlees wordt opgekweekt op basis van natuurlijke dierlijke cellen. Volgens deskundigen is de voedingswaarde (eiwit, mineralen) iets lager dan van slachtvlees, omdat een geslacht dier meer beweging heeft gehad. Zie voor een schematisch overzicht hoe kweekvlees wordt geproduceerd, dit schema van de website kweekvleesinfo.nl. Daar staat ook meer informatie hierover.

Minister Lollobrigida heeft bij herhaling gezegd dat hij topproducten uit de Italiaanse landbouw wil beschermen. Al in 2020, onder een voorgaand kabinet, is voorgesteld termen als ‘burger’ en ‘worst’ te verbieden voor plantaardige producten. In Italië is ook de productie van meel op basis van insecten als sprinkhanen aan banden gelegd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *