Chronisch geweld tegen vrouwen in Italië

Vandaag gaan op veel plaatsen in Italië mensen de straat op om te demonstreren tegen het vaak terugkerende geweld tegen vrouwen: gemiddeld wordt iedere drie dagen een vrouw vermoord, meestal door een bekende. In een geheel eigen manier om aandacht te vragen voor dit hardnekkige probleem zullen politie-agentes in de stad Ferrara hun werk doen op rode pumps.

Het is vandaag de Internationale dag tegen het geweld jegens vrouwen. Maar er is een directe aanleiding voor al de betogingen in Italië. Eerder deze maand is een jonge vrouw die op het punt stond af te studeren, om wrede wijze doodgestoken door haar ex-vriend, ook een student. Dagenlang heeft de moord op de 22-jarige Giulia Cecchettin de krantenkoppen en de talkshows op tv beheerst.

Belangrijk daarbij was dat haar ex-vriend, die op de vlucht was geslagen en na zes dagen bij Leipzig in Duitsland kon worden aangehouden, ogenschijnlijk een ‘gewone jongen’ was uit een gewoon gezin, op wie niets was aan te merken. Zowel het slachtoffer als de dader zijn mensen die we in ons dagelijks leven zomaar hadden kunnen tegenkomen, schreef de Corriere della Sera. ,,Het hadden onze kinderen, kleinkinderen, studiegenoten, vrienden kunnen zijn. Kennissen.’’

Patriarchaat

Na Giulia’s dood is haar twee jaar oudere zuster Elena in de media en op sociale media een campagne begonnen waarin ze fel uithaalt naar het ,,patriarchaat” dat volgens haar de Italiaanse samenleving nog altijd beheerst – ondanks het gegeven dat zowel de premier als de oppositieleider vrouw zijn.

In een brief aan de Corriere (achter een betaalmuur) schreef ze dat de Giulia’s ex-vriend, Filippo Turetta, geen monster is.

Een monster is een uitzondering, een persoon die buiten de samenleving staat […]. De ´monsters´ zijn niet ziek, het zijn gezonde zonen van het patriarchaat, van de cultuur van de verkrachting […], die elk gedrag legitimeert dat een vrouw schaadt, om te beginnen de zaken waar soms nauwelijks belang aan wordt gehecht […] zoals de controle, de bezitterigheid, catcalling.

Dat soort gedrag, schrijft ze, is ,,de voorbode van feminicide’’.

‘Gewelddadige mannen zijn niet ziek, maar gezonde zonen van het patriarchiaat’. Tekst meegedragen op een betoging deze week in Rome.

Al 102 vrouwen vermoord

Het is helaas bijna dagelijks nieuws. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn dit jaar tot 13 november 102 vrouwen vermoord. Van hen zijn er 53 vermoord door een (ex-)partner. Vooral huiselijk geweld is aan de orde van de dag.

Het parlement heeft de afgelopen week een wetsvoorstel goedgekeurd dat meer mogelijkheden biedt om op te treden tegen geweld tegen vrouwen. En een van de drukstbezochte films deze maand in de bioscopen is ‘C’è ancora domani’, de eerste film  van regisseur Paola Cortellesi. Zij brengt huiselijk geweld in beeld in een gezin in de jaren direct na de Tweede Wereldoorlog en beschrijft hoe de echtgenote zich gaandeweg hieraan weet te ontworstelen.

We kennen allemaal, direct of indirect, zulke situaties waarin alles draait om de man en de vrouw haar mond moet houden, schreef een recensent.

Waarschijnlijk heeft de film daarom zo veel succes. Want die gaat ons allemaal aan. We zijn geboren en opgegroeid in die cultuur en we leven in dezelfde (asymmetrische) machtsverhouding. Het geweld tegen vrouwen komt in het dagelijks leven terug. […] Houding, woorden, gedrag: alles wat asymmetrie oproept, roept geweld op.

1 gedachte over “Chronisch geweld tegen vrouwen in Italië”

  1. Goed artikel Mark. Ja jammer dat dit vernederen van vrouwen nog vaak gebeurt. En niet alleen in Italië.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *