Waarom Italianen hun paaseieren wegen

Als je deze week in Italië een supermarkt binnenloopt, kun je er niet omheen: l’Uovo di Pasqua. Het paasei. Schappen vol staan er met grote, in glinsterend papier verpakte chocolade paaseieren. Het kleinste zal zo’n tien centimeter zijn, de grootste zeker drie keer zo groot, of nog meer. Toen ik een paar dagen terug in een grote supermarkt was, telde ik maar liefst elf ‘eilanden’ met hoog opgestapelde paaseieren. Allemaal verschillend. Maar hét cadeau voor Pasen.

Een ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei, zo luidde het rijmpje dat kinderen vroeger zongen in Nederland. Een Italiaanse variant hierop ben ik niet tegengekomen – maar dat Nederlandse rijmpje ging dan ook over kippeneieren. Terwijl ze in Italië geobsedeerd zijn door het grote chocolade ei.

Dat gaat rare kanten op, die obsessie. Ik ga het dadelijk hebben over het wegen van paaseieren. Maar nog vreemder vond ik de wat melige testjes die op internet te vinden zijn. Die draaien allemaal om de vraag: Wat voor paasei ben jij? Goh, dat had ik me als nuchtere Nederlander nog nooit afgevraagd. Spreek je Italiaans en wil je wel eens zo’n testje doen? Begin hier te zoeken.

Terug naar het grote Uovo di Pasqua. Puur, melk, wit of mengvormen, en natuurlijk van wisselende kwaliteit chocola. Gambero Rosso, de organisatie die allerhande onderzoekt  om te zien wat het lekkerste is, heeft ook de grote paaseieren getest op de kwaliteit van de chocola. Daar kwam dit uit.

De verrassing

Maar: voor de meeste mensen die een paasei kopen gaat het helemaal niet om de kwaliteit van de chocola. Het gaat erom wat erin zit. De traditie wil dat het een verrassing is, en het kan van alles zijn. Een plastic speelgoedje dat je in elkaar moet zetten, een knuffelbeer, een horloge, een figuur uit een strip. Er zijn ook eieren waar voor hem/haar op staat en ,,Grande Firme” – merkartikelen van grote namen. Dan kan het gaan om een sleutelhanger of een agenda, maar ook om een ketting van Morellato of een kleine handtas van Pollini. De prijs van het ei is een eerste indicatie in welke prijscategorie je verrassing ligt.

Voor de gever is het natuurlijk leuk om een idee te hebben van wat de verrassing is – en voor kinderen kan het handig zijn om aan te dringen op een bepaald type paasei. De redacteur die voor La Repubblica over eten schrijft, vertelde dat ze als kind altijd heeft geschud met het ei, en dat nog steeds doet. Hoor je niets, dan zou het wel eens een knuffel kunnen zijn. Hoor je veel gerammel, dan waarschijnlijk iets van plastic wat je in elkaar moet zetten. Maar waar zou die handtas nu in zitten? Dan kom je er niet me schudden alleen.

Weegschaal

Dat kan preciezer. Op TikTok staat het vol met filmpjes waarop mensen een paasei gaan wegen. In de winkel kan dat bijvoorbeeld bij de weegschaal voor groenten en fruit. Dat er geen knopje ‘Paasei’ naast ‘Paprika” en ‘Venkel’ staat, is niet erg. Op sociale media gaat rond wat je bij een bepaald merk bij een bepaald gewicht kunt verwachten. Voor de handtas: een ei van Bauli Grande Firme, totaalgewicht 654 gram.

Het zijn in de praktijk vooral kinderen en jongeren die aan het wegen zijn, zo melden supermarkten. Want ja, je maakt kans op een beertje van het populaire merk Thun (511 gram) of op de Assepoester van Disney (716 gram). Dan is de Batmobiel (650 gram) misschien een tegenvaller. Er zijn daarom ook al mensen gesignaleerd die met een keukenweegschaal op de afdeling paaseieren rondhangen.

Reactie

De website Wired heeft veel van de informatie verzameld die op TikTok wordt gedeeld. Ze vroegen ook een reactie van Bauli, een van de topmerken in de chocola. Directeur marketing Giacomo Barasi zei tegen Wired:

Het verbaast ons niet dat er veel te doen is om de verrassingen in de Paaseieren. We weten heel goed dat, naast de kwaliteit van de chocola, juist die van de verrassing het verschil maakt voor de consument. Aan al de mensen die zich inspannen om de eieren te wegen, kunnen we alleen maar zeggen dat ze, met onze Grande Firme eieren, ongeacht welke verrassing het is, nooit teleurgesteld zullen zijn.

Maar ook voor paaseieren geldt nu: meten is weten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *