Te veel toeristen: een gaatje in de borst van Julia

Er blijkt een gaatje te zitten in de rechterborst van Julia, of Giulietta, zoals de geliefde van Romeo in Italië wordt genoemd. Te veel toeristen volgen de gewoonte om de hand te leggen op de rechterborst van het standbeeld van Julia. Het staat in het oude centrum van Verona. De borst was van al die handen gaan glimmen, maar het zweet, zuur en vuil ervan hebben ook het metaal aangetast, zoals bovenstaande foto van persbureau Ansa laat zien.  

Ook al gaat het om een kopie van het originele beeld, deze maand is alarm geslagen. Er was een klein gaatje zichtbaar geworden. Het beeld staat op een binnenplaats van wat te boek staat als ,,la casa di Giulietta’’ – haar echt huis staat overigens elders. Wie niet de twaalf euro toegangsprijs voor het huis wil betalen, kan gratis de binnenplaats op lopen naar het beeld. Als je dan je hand op Julia’s rechterborst legt, zo wil het verhaal, dan wacht je veel geluk in de liefde. En bijna niemand kan die belofte weerstaan.

Je ziet op die binnenplaats ook het balkon dat verwijst naar de beroemde scene in Shakespeares drama. Ik moest het ook weer even opzoeken. Romeo heeft zich onder het balkon verstopt en hoort hoe Julia verzucht dat zij verliefd op hem is. Waren hun families maar geen vijanden van elkaar. Dan komt Romeo tevoorschijn en verklaart ook zijn liefde voor haar. De scene is hier na te lezen in Shakespeares tekst. Onderaan dit blog drie verbeeldingen daarvan in films.

Een kopie op de binnenplaats

Het beeld van Julia op de binnenplaats is een kopie van het oorspronkelijke beeld. Dat stamt uit 1968 en is gemaakt door de Veronese beeldhouwer Nereo Costantini – kort daarna overleden. Omdat ook het originele beeld al tekenen van slijtage vertoonde door al die handopleggingen, was het in 2014 naar binnen verplaatst, in de Casa di Giulietta. Buiten, op de binnenplaats, werd een kopie neergezet.

Het oorspronkelijke beeld, binnen (Foto Casa di Giulia)

De gemeente heeft nog niet besloten of de kopie zal worden gerestaureerd. Maar de ontdekking van het gaatje in de rechterborst heeft wel geleid tot nieuwe discussies over massatoerisme. Zo schreef de website InsideArt dat steden als Verona, Venetië, Rome en Florence lijden onder overtoerisme. Er zijn op sommige dagen zo veel bezoekers dat het simpelweg niet leuk meer is. Dat is de reden dat dagjesmensen vanaf dit voorjaar op sommige dagen een kaartje moeten kopen om Venetië te mogen bezoeken.

Overigens is dit beeld op de binnenplaats van Verona niet de enige kopie. Er staat in ieder geval in ook kopieën in München, Chicago en Bangkok.

Drie keer de balkonscène

En zoals beloofd nog drie clips van de balkonscene. De eerste is uit de film van Zeffirelli, uit 1968

In 1996 speelde Leonardi di Caprio Romeo, in een eigentijds Verona, zonder balkon maar met de oude Engels tekst.

En dan is er ook nog een versie uit 2013, van de Italiaanse regisseur Carlo Carlei.

1 gedachte over “Te veel toeristen: een gaatje in de borst van Julia”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *