En weer is er in Rome iemand doodgegaan door de tienduizenden gaten en bobbels in het wegdek waar niets mee gebeurt. Vorige week, op een doordeweekse middag, een jongen van 19 op zijn motor. Een bobbel in het asfalt, een klap tegen de vangrail. Dood.
Het is de angst van iedereen die op een motor of scooter door Rome rijdt. Ook van mij. Van de straten waar je het meest rijdt, ken je de gevaarlijke plekken wel zo ongeveer. Maar soms is er ineens een gat bijgekomen. Soms rijdt er een busje vóór je waardoor je minder ver vooruit kunt kijken. En ’s avonds is op de meeste plaatsen de verlichting zo slecht dat je de slechte plekken in de weg nauwelijks kunt zien.
Dertig doden per jaar
Met de auto hobbel je meestal wel over die slechte plekken heen. Maar voor wie op de motor of de motorscooter door Rome rijdt (en dat zijn meer dan 350.000 mensen) zijn die levensgevaarlijk. Volgens de consumentenorganisatie Codacons gaan er ieder jaar in Rome dertig mensen dood door het slechte wegdek, bijna allemaal op tweewielers. Per jaar zijn er vijfduizend ongelukken hierdoor.
Het is een oud probleem, bekend, vaak aan de orde gesteld. Maar het lukt de gemeente niet er iets aan te doen. Codacons is in februari een rechtszaak tegen de gemeente begonnen. Dat gaat over de ongelukken. Daar komt waarschijnlijk ook een aanklacht tegen de gemeente bij omdat je ook in de bus, taxi of je eigen auto zo door elkaar wordt geschud dat dit meetbare gevaren oplevert voor je ruggengraat.
Spoedreparatie
Maar de doden vallen onder de mensen op een tweewieler. En zeker niet alleen op bijwegen waar weinig verkeer is en die geen prioriteit hebben in het onderhoud. Vorige week donderdagmiddag reed de 19-jarige Leonardo Lammo op de Corso di Francia, een drukke zesbaansweg tussen het centrum van Rome en het noorden van de stad. Hij verloor de macht over een stuur door een bobbel in het asfalt, het resultaat van een spoedreparatie nadat daar op 27 maart een gat was ontstaan. Een paar uur na zijn dood is, in het holst van de nacht, het werk afgemaakt en het wegdek strak getrokken.
Zijn ouders hebben een advocaat in de arm genomen. Bijna alle motorrijders, ook ik, denken op grond van hun eigen ervaring: weer een dode die door beter wegonderhoud voorkomen had kunnen worden.




Hoe is het mogelijk, denk je. Romeinse vrienden hebben het dan over een combinatie van factoren. Een ondergrond die na regenval soms instabiel wordt. Een reparatiedienst van de gemeente die vaak slecht werk aflevert. En een asfaltlegger die heeft uitgerekend dat hij meer verdient aan steeds terugkerend onderhoud van een wegdek van slechte kwaliteit dan aan de technische ingrepen die nodig zijn om een blijvend strakke weg aan te leggen.
Initiatieven
Er zijn allerlei initiatieven om de gemeente te dwingen hier iets aan te doen. Een speciale site om problemen door te spelen aan politie en gemeente. Een app om de gaten aan te geven. Codacons heeft een aparte Facebookpagina. Daarop staat ook een filmpje met een fantasievertaling in het romanesco, waarin Hitler merkt dat de invasieplannen van Rome spaak lopen wegens het slechte wegdek, en dan vertwijfeld een eind aan zijn leven maakt.
Het zou grappig kunnen zijn er als er niet zo veel ongelukken waren.