Zo hard als de Italiaanse premier Draghi en zijn minister van Gezondheid Speranza uithaalde naar de mensen die zich niet laten vaccineren tegen Covid, zo hard heb ik het nog niet vaak gehoord. Op een persconferentie maandagavond ter toelichting van hun coronabeleid deden ze dat in woorden en met cijfers.
Draghi zei aan het begin van de persconferentie: ,,Een groot deel van de problemen die we nu hebben, komt door het feit dat er niet-gevaccineerden zijn.’’ Later ging hij nog eens in op de zware beperkende maatregelen (link in Italiaans) die het kabinet heeft genomen. Vaccinatieplicht voor iedereen boven de vijftig. Bijna overal 2G verplicht. We realiseren ons dat dit heel ingrijpende maatregelen zijn, zei hij, maar ze hebben drie doelen: ons concentreren op de mensen die het meest kwetsbaar zijn; de gezondheid van ons allemaal beschermen; en voorkomen dat de druk op de ziekenhuizen te groot wordt. ,,Hoe meer we de druk van de niet-gevaccineerden op de ziekenhuizen weten te verminderen, des te vrijer kunnen we zijn.’’
Twee derde van IC-bedden
Minister Speranza kwam met de cijfers. Eerst vertelde hij ze. In Italie is nu 89,4 procent van de mensen boven de twaalf gevaccineerd, vertelde hij. Een ,,kleine minderheid’’ van ruim 10 procent bezet nu twee derde van de bedden op de intensive care en de helft van ziekenhuisbedden.
Wat later toonde hij een opgevouwen A3 met een grafische verbeelding hiervan – de foto staat inmiddels in vrijwel alle kranten en op alle websites. Die laat hoeveel per 100.000 Italianen de verdeling op de IC is. Van hen zijn er 23 mensen die zich niet hebben gevaccineerd. Het cijfer daalt sterk, naar 1,5, voor wie zich langer dan vier maanden geleden heeft gevaccineerd. Het is 1 of lager voor wie korter geleden een prik heeft gehad.
Nuttige cijfers. ,,Ik doe de zoveelste uitnodiging aan alle Italianen die niet gevaccineerd zijn, om dat te doen, ook met de derde dosis’’, zei Draghi. Intussen maakt het kabinet het voor mensen zonder vaccin steeds moeilijker om naar het werk te gaan, de bus of metro te nemen, of boodschappen te doen. Het lijkt te werken: de vaccinatiecentra melden een toename van het aantal mensen dat zich voor het eerst laat prikken.
Vergelijkbare cijfers, zo compact gepresenteerd, hebben ik op het Nederlandse coronadashboard niet kunnen vinden.