De beste restaurants van Italië

Italië heeft er deze maand twee driesterrenrestaurants bijgekregen. Het totale aantal restaurants dat met drie sterren in de Michelingids staat, is nu gestegen naar dertien. De echte nieuwkomer is chef-kok Fabrizio Mellino met zijn restaurant Quattro Passi in Nerano, op het schiereiland van Sorrento tussen Napels en de Amalfi-kust. Ook Norbert Nederkofler is met Atelier Moessmer in Brunico (Zuid-Tirol) een nieuwkomer, maar hij stond al aan de top met een ander restaurant, St. Hubertus, dat vorig jaar is gesloten.

Het is interessant om eens naast elkaar te leggen of de Franse fijnproevers van Michelin een ander oordeel hebben dan de Italiaanse keurmeesters van Gambero Rosso. Traditioneel vinden Italianen immers dat ze meer voor de pure smaak gaan dan de Fransen met hun sausjes. En dan blijkt, er zijn wel verschillen, maar die zijn minimaal.

Dat zie je ook in deze tabel. Ik heb hierin alle driesterren van Michelin gezet en hun beoordeling van Gambero Rosso, en alle restaurants die van Gambero Rosso 93 of meer punten kregen. Daarbij ook nog de vijf Italiaanse restaurants die op de lijst van de vijf beste restaurants ter wereld staan (die lijst staat in zijn geheel verder naar beneden).

Voor de volledigheid: er zijn nu in Italië veertig restaurants met twee sterren en maar liefst 342 met één ster.

De vijftig beste restaurants ter wereld

Dat het goed gaat met de Italiaanse keuken, blijkt ook in een andere lijst, die van de Vijftig beste restaurants ter wereld. In de top 20 staan maar liefst vijf Italiaanse restaurants. Nederland komt overigens niet voor op deze lijst.

Wat kost het?

Wat kost het, om in een Italiaans driesterrenrestaurants te gaan eten? Reken op minimaal 200 euro per persoon, plus wijn, maar bij de meeste restaurants ben je duurder uit. Het duurste menu heeft piazza Duomo in Alba: een gourmetmenu met zes glazen wijn komt je op duizend euro per persoon.

Geen van de driesterrenrestaurants komt voor op het lijst van Gambero Rosso van restaurants met de beste prijs/kwaliteit verhouding. De tien koplopers op dat punt:

  • Quelli dell’Acciughetta – Genova
  • Del Belbo da Bardon – San Marzano Oliveto (AT)
  • Al Cambio – Bologna
  • Cipria di Mare – Teramo
  • Lokanda Devetak – Savogna d’Isonzo (GO)
  • Innesti – Pergine Valsugana (TN)
  • Josto – Cagliari
  • Locanda Mammì – Agnone (IS)
  • Antica Osteria Marconi – Potenza
  • Papaveri e Papere – San Miniato (PI)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *