Waar gaan veel Romeinen ’s avonds naar toe? Naar Wonderland

,,Off with their heads.” Bent u ook zo iemand die de oren spitst als u dat hoort? Of anders deze: ,,I don’t think … “ ,,Then you shouldn’t talk.”  Dat heeft u ook met veel plezier Alice in Wonderland gelezen. Net als ik. En dan zou u, als u in Rome was, ook de kans niet voorbij laten gaan om een bezoek te brengen aan Wonderland.

Het is hét uitje in Rome deze zomer. Iedere avond staan er lange rijen (online kaartjes kopen is nog niet zo ingeburgerd) bij de kunstmatige watervallen in de moderne wijk EUR. De heuvel glooit licht omhoog naar het ronde Palazzetto dello Sport, en tegen die flauwe helling aan is een wandelingetje uitgezet die, zo wil de folder, door Wonderland voert.

IMG_7590
IMG_7599
IMG_7591
IMG_7605
IMG_7607
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Down the rabbit hole

Down the rabbit hole dan maar. En dan kun je twee kanten op. Je kunt teleurgesteld reageren. De verwijzingen naar Lewis Carroll’s beroemde boek zijn wat mager. Het Efteling-achtige muziekje op de achtergrond versterkt het gevoel dat ‘Alice’ een façade is voor een in essentie commercieel idee – met een meer literaire insteek zou je niet zo veel prachtige quotes en episodes laten liggen.

Even tussendoor: ik had me van te voren mijn exemplaar weer uit de kast gehaald (de volledige tekst staat ook online) Een paar favoriete quotes;

Sometimes I’ve believed as many as six impossible things before breakfast.

But it’s no use now to pretend to be two people! Why, there’s hardly enough of me left to make one respectable person!

‘Who in the world am I?’ Ah, that’s the great puzzle!

It’s no use going back to yesterday, because I was a different person then


If everybody minded their own business, the world would go round a deal faster than it does.


“Tut, tut, child! Everything’s got a moral, if only you can find it.” 

Die pret had ik alvast gehad. Daarom koos ik, eenmaal binnen in Wonderland, voor de andere optie. Misschien is het kitsch. Maar het is ook leuk om op een heldere Italiaanse zomeravond tussen de pijnbomen en steeneiken door te lopen en te kijken naar al die prachtig verlichte figuren die zo suggestief afsteken tegen het zwart van de nacht.

Cheshire cat

Op die manier wordt het een leuk festival van kleur. En ja, daar is de Cheshire Cat. We’re all mad here, had ze Alice gewaarschuwd.

En ze had een beroemd gesprekje met Alice

“Would you tell me, please, which way I ought to go from here?”
“That depends a good deal on where you want to get to,” said the Cat.
“I don’t much care where—” said Alice.
“Then it doesn’t matter which way you go,” said the Cat.
“—so long as I get somewhere,” Alice added as an explanation.
“Oh, you’re sure to do that,” said the Cat, “if you only walk long enough.” 

Mad Hatter

Wie was de Mad Hatter ook alweer? O ja, iemand die met zijn maat de Mad Hare Alice voortdurend dwars zat en het altijd theetijd vond. “it’s always tea-time, and we’ve no time to wash the things between whiles.”

En de Mad Tea Party kan je natuurlijk ook goed laten zien.

De Queen of Hearts is er ook – precies, zij was degene die te pas en te onpas riep ‘Off with their heads’.

Ik kon het toch niet laten om een van de mensen, een jonge man die om de een of andere reden rondliep met een hellebaard, te vragen waar Alice eigenlijk was. Natuurlijk, er zijn veel figuren weggelaten op in dit visuele spektakel. Maar een Wonderland zonder Alice?

Hij moest even nadenken en zei toen: ,,Alice zit in ons allemaal. De verwondering.’’

Ik ging rond middernacht tevreden naar huis.

Praktische informatie

Wonderland blijft nog tot 17 september. Het is alleen ’s avonds geopend, van 19 tot 1 uur – ik adviseer iedereen na zonsondergang te komen. Kaartjes kunnen ter plaatse worden gekocht, maar online gaat het veel makkelijker en sneller. Voor wie met de auto komt: parkeren kan bij het Palazzo dello Sport, dat nu bij Googgle PalaLottomatica heet. Dan een klein stukje naar beneden lopen: de ingang is onderaan de heuvel, aan de westkant (links vanaf de parkeerplaats).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *