Spelen laten nieuw, gekleurder, inclusiever Italië zien.

Italië viert feest. Veertig Olympische medailles is een record. Maar veel belangrijker is dat op de Spelen een nieuw Italië zichtbaar is geworden: gekleurder, inclusiever.

Giovanni Malagò, voorzitter van het Italiaans Olympisch comité, herinnerde er  zondag aan dat in de Italiaanse afvaardiging sporters zaten die in alle vijf de continenten zijn geboren. „Het is een multi-etnisch Italië, en een super-Italiaans Italië’’, zei hij.

Twee sprinters zijn symbool hiervoor. Marcell Jacobs, de koning van de 100 meter, en Fausto Desalu, die met Jacobs goud haalde op de 4 x 100 meter. Jacobs is geboren in Texas en heeft zijn vader nooit gekend. Desalu is de zoon van een Nigeriaanse vrouw die als huishoudelijke hulp in Parma werkt. De moeder heeft verteld dat zij geen tijd had om naar de race te kijken omdat ze aan het werk was.

Sport blijkt „een krachtig instrument voor de zelf-emancipatie van de nieuwe generaties’’, schrijft de Corriere della Sera maandag. Via werk (waar ouderen de baas spelen), onderwijs (van lage kwaliteit) of partijen (die nauwelijks meer een functie voor sociale verbetering spelen ) lukt dat nauwelijks. Hier „gaat het alleen om de verdiensten en de opofferingen, en niet om de sociale klasse, je etnische afkomst, het netwerk van je familie, aanbevelingen of cliëntelisme. Probeer maar eens een andere sector in onze samenleving te vinden waar de zoon van een Nigeriaanse huishoudster in een paar jaar naar de top kan komen.’’

Oh no

Er was iedere Olympische dag een medaille voor Italië, en niet alleen meer voor wat minder populaire sporten als boogschieten of schermen.  En dat nadat de Maneskin het Eurovisiesongfestival wonnen, de azzurri Europees kampioen voetbal werden, en tennisser Berrettini op Wimbledon in de finale stond. Dan kun je als Italiaan veel plezier hebben over een Britse wedstrijdverslag van de 4 X 100 meter estafette voor mannen. „We gaan winnen’’, roept de verslaggever als de lopers het laatste rechte stuk zijn ingegaan. „We gaan winnen.’’ Om op de finishlijn te roepen:„Oh no, the Italians.’’ Dat ‘Oh no’ is even trending op sociale media.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *